Zelfmetingen

Zelfmeten van uw bloeddruk. Uw huisartsenpraktijk heeft u uitgenodigd om zelf uw bloeddruk te meten, bijvoorbeeld omdat uw bloeddruk bij de huisarts erg wisselend is. Op deze pagina leest u waarom dit belangrijk is en hoe u dit doet.

Waarom zelf uw bloeddruk meten?

Het meten van uw bloeddruk is van belang om uw gezondheid in de gaten te houden en eventuele medicatie te bepalen. Thuis uw bloeddruk meten is het meest betrouwbaar, omdat u dan het meest ontspannen bent. De bloeddruk thuis is vaak lager dan bij de huisarts (gemiddeld 5 punten lager). Bij sommige mensen is dit zelfs heel veel lager. Met uw thuismetingen kan de huisarts daarom beter inschatten wat uw echte bloeddruk is. Ook heeft uw huisarts of praktijkondersteuner tijdens het consult meer tijd voor uw vragen als u thuis uw bloeddruk al gemeten hebt.

De stappen in het kort

Volg onderstaande stappen voor het eenvoudig thuismeten en doorgeven van uw bloeddruk.

Stap 1: Koop of leen een bloeddrukmeter

U heeft een goede bloeddrukmeter nodig. Deze heeft u wellicht reeds in bezit of u kunt deze zelf aanschaffen. Het is dan wel belangrijk dat dit een betrouwbare meter is. De Hartstichting houdt hier een lijst bij van betrouwbare bloeddrukmeters. 

Via onze partner bloeddrukmeterswebshop.nl kunt u een korting krijgen bij het aanschaffen van één van deze, door de Hartstichting, goedgekeurde meters. U kunt zelf een meter kiezen en met de code krijgt u €5 of €10 korting. Veel gekozen bloeddrukmeters zijn de Omron M3 Comfort (kortingscode: RHOGO2024) of de Microlife BP B3 AFIB (kortingscode: RHOGO2024A)

Sommige huisartsenpraktijken bieden ook de mogelijkheid om een bloeddrukmeter te lenen.  Bespreek de mogelijkheden hiervoor met uw huisartsenpraktijk.

Stap 2: Meet uw bloeddruk

U meet 4x per dag thuis uw bloeddruk: 2x in de ochtend en 2x in de avond. U herhaalt dit 5, 6 of 7 dagen achter elkaar. Ook hiervoor biedt de Hartstichting duidelijke informatie en instructies op haar website. Deze informatie hebben wij voor u samengevat in dit printbare bestand. 
Bekijk ook onderstaande instructievideo over thuis uw bloeddrukmeten.

Stap 3: Leg uw resultaten vast

Noteer de gemeten bloeddrukwaardes in de online patiëntomgeving van uw huisarts. Op de website van uw eigen huisarts, ziet u welke patiëntenomgeving de praktijk gebruikt; ‘MijnGezondheid.net’ of ‘UwZorgOnline’. In het geval dit niet duidelijk vermeld staat, neemt u contact op met uw huisartsenpraktijk.

Na het afronden van al uw metingen verstuurt u de gegevens via de patiëntenomgeving. De gemiddelde bloeddruk wordt direct berekend.

Via de onderstaande knoppen vindt u de instructies hoe u de gegevens invoert in de patiënten omgeving/app, klik hieronder op de knop van de omgeving waar de praktijk gebruik van maakt. 

MijnGezondheid.net Uw Zorg Online

Stap 4: De huisartsenpraktijk neemt contact met u op

De meetwaardes komen na het versturen automatisch binnen in het systeem van uw huisartsenpraktijk. Uw huisarts of praktijkondersteuner beoordeelt de meetresultaten en verwerkt de uitslagen in uw medisch dossier. De praktijk heeft met u afgesproken wat het vervolg is.

Meer informatie

Meer informatie over uw bloeddruk vindt u op de websites van Thuisarts.nl en de Hartstichting. Voor andere vragen neemt u contact op met uw huisarts.

logo hartstichting

Logo Thuisarts.nl

Wie zijn wij?

RHOGO is een organisatie die de huisartsen in regio in Gooi en omstreken ondersteunt. Wij bieden via deze website informatie aan patiënten die alle huisartsen in onze regio kunnen gebruiken om naar te verwijzen.